logo-algol.png
Close search banner

Sökningen riktar sig till produkter av Algol Chemicals

spinner.gif

Zinco Service: Ultraljud avslöjar sprickrisker

På varmförzinkningsanläggningar smälter man zink i en jättelik gryta med en ståldegel inuti. Temperaturen på smält zink är 450 grader och i sådana temperaturer kan man inte undvika att stålväggarna sakta men säkert börjar lösas upp. Varje år försvinner uppskattningsvis 1,8 mm av den fem centimeter tjocka stålytan, men i praktiken kan det vara mer än så. Förzinkaren måste kunna garantera att zinkgrytan inte blir skadad. Även mindre grytor rymmer kring 200 ton zink. Om grytan spricker så att smält zink rinner ut och stelnar till en enorm klump på fabriksgolvet blir kostnaderna för produktionsstoppet och reparationen väldigt höga.

Mätningarna för att granska zinkgrytan har tidigare krävt att man antingen pumpar ut zinken eller avlägsnar isoleringen och elementen runt grytan. I praktiken kan det kräva många dagars arbete och under tiden är grytan ur drift.

– Vi har börjat testa en ny metod där stålets tjocklek mäts med ultraljud genom zinken. Det tar mindre än ett arbetspass och vi undviker långa produktionsstopp, berättar Pekka Poutiainen från Caverion Industrias fabrik i Ylivieska som var först i Finland med att testa den nya metoden.

Även Teknotyö Kuumasinkitys Oy har beställt mätningar för sina grytor i Ylistaro och Träskända. Samtliga mätningar utfördes på bara tre dagar. Algol Chemicals logistiska expertis var avgörande för att man kunde hålla den tuffa tidtabellen. Mätinstrumentet vid namn KID – Kettle Inspection Device – transporteras i en specialtillverkad container.

Zinco Service srl och Algol Chemicals utför mätningen på Teknotyö Kuumasinkitys anläggning i Ylistaro: Enrico Foglia och Dan Alexandru Pako från Zinco samt Juri Kongojev från Teknotyö. Demag-kranen som används av Teknotyö har levererats av Algol Technics.

Mer information: Niko Mikkola, tfn +358 50 501 4578